Tarolnak a csipgyártók

Qualcomm, csiphiány, SIA, félvezetőket, félvezető, csip, chip,
Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel májusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.

A szervezet honlapjára felkerült adatok azt mutatják, hogy májusban 43,61 milliárd dollár értékben értékesítettek félvezetőket a világon, ami 4,1 százalékkal felülmúlta az áprilisi 41,88 milliárd dollárt. A tavaly májusi 34,55 milliárd dollárhoz képest a növekedés 26,2 százalék.    A SIA rámutatott arra, hogy májusban folytatódott a félvezetők iránti globális keresletnövekedés, az eladások valamennyi fontos piacon bővültek havi és éves szinten.     Áprilishoz képest Észak- és Dél-Amerikában 5,9 százalékkal, Európában 1,1 százalékkal, Japánban 3,1 százalékkal, Kínában 5,4 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kína és Japán nélkül) 2,6 százalékkal nőtt az eladásból származó bevétel májusban.    Tavaly májushoz viszonyítva Európában 31,2 százalékkal, Japánban 20,4 százalékkal, Észak- és Dél-Amerikában 20,9 százalékkal, Kínában 26,1 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kínát és Japánt leszámítva) pedig 30,9 százalékkal nőtt a bevétel.

A SIA adatai szerint tavaly 439 milliárd dollár értékben értékesítettek csipeket világszerte, ami 6,5 százalékkal meghaladta az előző évit. A szervezet a csipeladások további növekedésére számít az idén.    A SIA az amerikai félvezetőgyártó ágazat 98 százalékát és a világ nem amerikai csipgyártóinak kétharmadát tömöríti.