Teszten az elektromos Opel Mokka-e

Mokka-e
A piac egyik legvonzóbb autója villanyautóként is beválik. A dizájn és a funkcionalitás jól sikerült, a tervezőknek már csak az Opel Mokka-e hosszabb hatótávján kell dolgozniuk.

Hogy néz ki?

Be kell valljam, az Opel Mokka-e az egyik kedvencem, már ami a dizájnt illeti. Nagyon pofás, vérpezsdítő és izgalmas. Ha nem lenne SUV forma, és újra Mantának hívnák, sorba állnék érte. Persze, egy kicsivel több hatótáv is beleférne…

mokka5

Divatba jött a tömény, tanulmányautós arculat. Olyan ez az elektromos Mokka – és persze a belső égésű változat is – mintha a tervezőasztalról suhant volna elénk. Nagyon vonzó a szemnek, mindenki megbámulta menet közben és parkoló helyzetben is. Ez a zöld szín pedig egyszerűen fenomenális! A frontrész, a motortető hosszanti domborulata, a keskeny lámpák, a kétszínű változatok – mind telitalálat. A dizájn csalóka, sokáig azt hittem, a Corsánál jóval nagyobb autóban ülök. A padlólemez ugyanaz, ám a Mokka a helykínálatával a kis családokat célozza, konszernen belül a Peugeot e-2008 és a DS3 Crossback E-Tense a párja. Előbbinél rövidebb, utóbbinál keskenyebb és mindkettőnél alacsonyabb.

mokka6

A 4,15 méter hosszú Mokka és így a Mokka-e 12,5 centiméterrel rövidebb az elődgenerációnál – miközben tengelytávja két milliméterrel nőtt. Öt személynek kínál helyet, csomagtartója 310 literes – de a töltőkábelek rengeteg helyet elfoglalnak belőle. Lehajtott ülésekkel 1060 literre növelhető a poggyásztér. Merész küllemét rövid túlnyúlások és kiegyensúlyozott, stabil kiállás jellemzik. Mindemellett ez az első modell a jövőbeli márkaarculattal és következő generációjú, teljesen digitális Opel műszerfallal, amelyben nincs sem analóg kijelző, sem szükségtelen dekorációs elem.

mokka1

Arculata látványos, a vizor névre keresztelt hűtőmaszk vonzza a tekintetet, minden oldalról dögös a Mokka-e. Utastere egyhangú, de a kidolgozás minősége példás, ahogy a kárpitozás és az anyagválasztás is kitűnő. Elöl kényelmes, hátul sem rossz ülni, de oda a beszállás és onnan a kiszállás nehézkes. Az érintőképernyős középkonzol és a digitális műszerfal látványos és informatív, kezelése könnyű.

Mokka-e

A csomagtérajtó nyitása körülményes, talán a jövőre nézve ezzel is elmatathatnak a tervezők, ahogy mi matatunk, ha nyitni akarjuk. Utasaim hiányolták a kapaszkodókat (nem húszévesekkel utaztam) és azt, hogy hátra alig jut a klíma erejéből.

Hogy megy?

A Mokka-e villanymotorjának teljesítménye 100 kW/136 LE, álló helyzettől kifejtett nyomatéka 260 newtonméter, amely az első kerekeket hajtja. Lítium-ion akkumulátora (gyártója a kínai CATL) a konszernnél megszokott bruttó 50 kWh, nettó 46,5 kWh kapacitású (18 modulból áll, amelyekben egyenként 12 cella foglal helyet). Folyadékhűtéses, így nem melegszik túl sem autópályán sem pedig egymást követő gyorstöltéskor. Normál módban a Mokka‑e akár 322 kilométert is megtehet a WLTP-ciklus szerint, tisztán elektromosan. Ezt állítja a gyártó, de nekünk nem sikerült ebben a júniusi dög melegben ennyit kiautózni az akkumulátorból. Igaz, a közös életünket autópályán kezdtük, könyvbemutatóra siettünk és négyen ültünk az autóban. A kezdeti 260 kilométeres hatótáv 70 kilométernyi tempós, klímás pályázás után 100 kilométer környékire apadt, így a visszautat nyugis, országúti cammogásra terveztük át. Végül szerencsésen hazaértünk Székesfehérvárról, minden barátom ágyba került és a Mokka is megtalálta az otthoni konnektort. A teszthét második fele kevesebb izgalmat hozott, töltögettem itthon, Lidl-nél és szépen nyugodtan közlekedtem a kis villanyautóval. Meg is hálálta, a fogyasztás a kezdeti 18-20 kWh/100 kilométerről 13,4 kWh-ra csökkent 100 kilométerenként. A 300 kilométeres hatótáv vállalható kis odafigyeléssel (az én országúti tempómban 296 kilométert biztosan megtehetnék eco módban, kevés klímával), télen inkább ne tervezzünk 200 kilométernél messzebbre…

mokka11

Autópályán is megállja a helyét, akár 150 kilométer/óra sebességgel is haladhatunk vele a belső sávban – de minek? Az üresen 16 mázsás Mokka álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 9 másodperc alatt gyorsul fel, de az ötven kilométer/órát már 3,7 másodperc alatt letudja, így lámpánál mindig én indultam el elsőként.

realista_hatotav

100 kW-os egyenáramú villámtöltőnél (amivel a Mokka-e alapfelszereltségként kompatibilis) 30 perc alatt tölthető fel 80 százalékra a teljesen lemerített akku. A villámtöltőkön túl az új Mokka-e használható a váltakozó áramú áramforrások minden típusával, legyen az fali töltő, töltőoszlop, vagy háztartási konnektor. Az autó egy- vagy háromfázisú váltóárammal, akár 11 kW teljesítményig tölthető (alapáron 7,2 kW-os fedélzeti töltő jár), az akkumulátorra pedig nyolcéves garancia jár. Otthon hosszú ideig tart, legalább másfél napig a teljes töltés – óránként 6 kilométer a töltés sebessége, utcai töltőn (Type 2) ez 64 kilométer/órára gyorsul.

mokka12

Milyen vezetni?

Futóműve elöl MacPherson, hátul pedig merev tengelyes, Parnhard-rúddal kitámasztott. A belső égésű motorral szerelt változatokban csatolt lengőkaros a hátsó futómű. Volt szerencsém azzal is vezetni a Mokkát, egyértelműen jobb az elektromos vezetése. Jól kanyarodik, alacsony tömegközéppontjának köszönhetően erőszakosan megdöntve is stabil, az ESP későn avatkozik be, az izgalmas vezethetőségének csak a takarékos Michelin gumik szabtak határt.

mokka2

Mennyibe kerül?

Az Opel hagyományát folytatva a Mokka-e felsőbb járműkategóriák innovatív technikáját teszi hozzáférhetővé a széles ügyfélkör számára. Legjobb példa erre az adaptív, mindig vakításmentes, oldalanként 14 egységből álló LED-mátrixos világítás. A Mokka összes modelljében alapfelszerelés az első és hátsó LED lámpa, az elektromos rögzítőfék és a jelzőtábla-felismerés. Villanyautós szempontból fontos tartozék az alapáras hőszivattyú. Kívánságra további rendszerek is elérhetők, mint például a sávközéptartó, mely az adaptív sebességtartóval együttműködve képes az autót a sáv közepén mozgásban tartani, állandóan figyelve és elemezve a forgalmi viszonyokat is. A precíz manőverekhez a 180 fokos tolatókamera nyújt segítséget. A nyolcéves és 160 ezer kilométeres garancia az akkumulátor minimum 70 százalékos töltöttségére vonatkozik.

Listaára 12,55 millió forinttól indul.

mokka9 mokka8 mokka7

Kép és szöveg: Biró Csongor