Autót tesztelnek a robotok

Ford
A Ford úgynevezett időjárás gyárában egyszerre akár többféle extrém körülmény is szimulálható, így a mérnökök az elmúlt időkben sok olyan tesztet szerveztek ide, amelyeket az utazási korlátozások miatt nem hajthattak végre a közutakon.

De bármennyire is valósághűek is az itt teremtett körülmények, egyszer még a legtapasztaltabb emberi tesztsofőr is elfárad – vagy éppen rosszul lesz, amikor a tesztek folynak. Éppen ezért a Ford munkába állított két tesztelő robot. Shelby és Miles – ahogy a munkatársak becézik őket – átvállalják a munka nehezét, különösen a magassági próbákon, ahol fontos követelmény, hogy a teszteket többször egymás után, hibátlanul kell megismételni.

A Kölnben működő modern létesítmény biztosítja, hogy az autósok olyan járművekkel közlekedhessenek, ami elviseli a szaharai, szibériai, vagy a legmagasabb alpesi csúcsokon uralkodó körülményeket.
Az emberekkel végzett szélcsatorna-tesztek során – különösen a nagy tengerszint fölötti magasságokon – rengeteg biztonsági előírást kell betartani: például oxigénpalackokat, orvosi ügyeletet és mentőautót kell biztosítani a helyszínen, a tesztvezetőt pedig folyamatosan figyelni kell. Ezzel szemben a két tesztrobot gond nélkül működik -40 és +80 Celsius fok közötti hőmérsékleten, és persze bármilyen magasságban, ráadásul sokféle vezetési stílusra beprogramozhatók.A robot a lábaival kezeli a gáz-, fék- és kuplungpedált, egyik kezével a sebességfokozatokat kapcsolja, a másik pedig a motor beindítására és leállítására szolgál.