Hopp után koppra számít a BMW

BMW
BMW M4 Competition
Az első fél évi rekord után termelésének a csökkenésére figyelmeztet a BMW a nyersanyagárak emelkedésére és a félvezető áramkörök hiányára hivatkozva.

A BMW az év első felében több autót adott el mint valaha, és 7,6 milliárd eurós nyereségre tett szert. A év második felére vonatkozóan a BMW vezérigazgatója Oliver Zipse azonban már óvatosabb kilátásokat fogalmaz meg: “tekintettel a nyersanyagárak és a félvezető áramkörök ellátási fennakadásai által támasztott kockázatokra, meglehetősen volatilis második fél évre kell számítania a BMW csoportnak”. Az év egészében 9 százalékos bevételarányos jövedelmezőségre számíthat a BMW a vezérigazgató elmondása szerint az első fél évi 13 százalék után.

“Prognózisunk abból indul ki, hogy sem a járványhelyzet, sem a félvezető áramkörök ellátásában jelentkező hiány nem súlyosbodik tovább számottevő mértékben, a nyersanyagárak pedig stabilizálódnak az év hátra lévő részében” – tette hozzá Nicolas Peter pénzügyi igazgató. “A beszállítói fennakadások elhúzódása azonban újabb feszültségeket okozhat. A második fél évben ezért termelési korlátozásokra számítunk, ennek következményeként pedig a termelési volumen csökkenésére.”

Hasonló problémák terhelik a BMW konkurenseit, amelyek az erős első fél év után szintén borúlátóbb kilátásokat fogalmaznak meg az év második felére: a Daimler lefelé korrigálta értékesítési volumenre vonatkozó előrejelzését, az Audi pedig termeléskiesére és a részmunkaidős foglalkoztatás növelésére számít.

Az év első felében a bajor vállalat 1,34 millió autót adott el, és ezzel hosszú idő után ismét megelőzte legnagyobb konkurensét, a Daimlert. Az értékesítési árbevétel 55,4 milliárd euró volt az év első felében, a járványvédelmi korlátozások miatt lecsökkent tavalyi bázishoz képest 28 százalékos növekedéssel. Adózás előtti eredménye 9,7 milliárd euró lett az egy évvel korábbi félmilliárd után.