Traxx dízelmozdonyokat bérel a Rail Cargo

Traxx
A Rail Cargo Hungaria (RCH) önálló vontatási képességének további bővítése érdekében öt F140DE Traxx dízelmozdony bérléséről állapodott meg az Akiem vontatójármű-lízingelő vállalattal.

Az első nagyteljesítményű gép megérkezett a magyar vasúti árufuvarozó társasághoz. Hamarosan egy további mozdony érkezik ugyanebből a típusból, újabb hármat pedig 2022 júliusáig szállít le az Akiem. A gépek bevetési területe Debrecen és Miskolc környéke, feladatuk az iparvágányi kiszolgálás biztosítása a tolatási tevékenység révén. A két vállalat közötti bérleti szerződés öt évre szól, és kiterjed a karbantartási feladatokra, valamint azok költségeire is.

A 2008-ban gyártott, négytengelyes F140DE Traxxok teljesítménye 2200 kW, maximális sebességük 140 kilométer/óra, indító vonóerejük 270 kN, tömegük pedig 82 tonna. A gépek modernebb motorral rendelkeznek, mint az eddig igénybe vett mozdonyaink, hatásfokuk magasabb, károsanyag-kibocsátásuk pedig alacsonyabb. Használatukkal éves szinten minimum 10 százalékkal csökken a vállalat üzemanyag-fogyasztása, 105 ezer literrel kevesebb gázolajat égetnek el, körülbelül 278 tonnával csökkentve a társaság CO2-kibocsátását.