Amint enyhül a csiphiány, belehúznak a gyárak

A külföldi kereslet erősödésének köszönhetően emelkedett a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke szeptemberben, bár a vártnál kisebb mértékben. Biztató, hogy a jelek szerint a gyárak növelni tudják a termelést, mihelyst az ellátási lánc zavarai enyhülnek.

A német statisztikai hivatal (Destatis) közölte, hogy az előzetes adatok szerint szezonális és naptári hatással kiigazítva szeptemberben az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőttek az új megrendelések.    Elemzők 2 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi kiugróan magas, 8,8 százalékos csökkenés után.    Az augusztusi megbicsaklás jórészt arra vezethető vissza, hogy az egyéb járműgyártás (repülőgépek, hajók vonatok) ágazat az előző két hónaptól eltérően nem kapott nagy megrendeléseket. Szeptemberben is a nagy megrendelések nélkül számolva csak szerény mértékben, 0,2 százalékkal nőtt az új rendelésállomány.

Szeptemberben az előző hónaphoz képest a hazai megrendelések 5,9 százalékkal csökkentek, a külföldiek viszont 6,3 százalékkal emelkedtek. Az euróövezeti országok új megrendelései 7,3 százalékkal estek, de a világ többi országéi 14,9 százalékkal nőttek.

Különösen jól teljesített a gépeket és gépi berendezéseket gyártó ágazat, amelynek új rendelései havi összevetésben 12,2 százalékkal ugrottak meg. A közúti gépjárművek, pótkocsik és félpótkocsik új megrendelései 9,6 százalékkal nőttek az augusztusi 12,6 százalékos zuhanás után.

A köztes termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 2,0 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó vállalatoké viszont 3,9 százalékkal nőttek augusztushoz képest. A fogyasztási cikkek termelői 1,7 százalékos visszaesésről adtak számot.

Éves összevetésben naptári hatással kiigazítva 9,7 százalékkal nőtt a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke szeptemberben az előző hónapban mért 10,4 százalékos emelkedés után.     Tavaly februárhoz, a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedését megelőző utolsó, “békebeli” hónaphoz képest azonban szeptemberben szezonális és naptári hatással kiigazítva 8,6 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke.

Az adatokat kommentálva a német gazdasági minisztérium kiemelte, hogy az utóbbi hónapok adatait torzították a nagy megrendelések. Hangsúlyozta, hogy összességében a feldolgozóipari megrendelések magas szinten voltak, értéke a harmadik negyedévben jelentősen, 13 százalékkal volt nagyobb a járvány előtti utolsó negyedévinél, a 2019. október-decemberinél.

A világ többi részéhez hasonlóan a német feldolgozóiparban is komoly nehézségeket okoznak a szűk ellátási keresztmetszetek. A gyártást hátráltatja, az árakat pedig felfelé húzza a nyersanyagok és olyan alkotóelemek, mint például a félvezetők hiánya.

Németország hazai összterméke (GDP) 1,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, ami kevesebb az előző negyedévi 1,9 százaléknál és a 2,2 százalékos piaci várakozásoknál is. A növekedés főleg a lakossági fogyasztásra támaszkodott, mivel az ipari ellátási lánc zavarai, az alapanyagellátásban keletkezett hiány és az energiaárak emelkedése erősen fékezte a gazdasági aktivitást.    Éves bázison 2,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a GDP, valamivel erősebb ütemben az elemzők által várt 2,4 százaléknál.    A német kormány október végén 2,6 százalékra rontotta az idei évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését a még tavasszal prognosztizált 3,5 százalékról.