Melyik lesz az év magyar kisautója?

Év Magyar Autója 2022

Év Magyar Autója
A Magyar Év Autója 2022 díjat több kategóriában osztják ki idén, többek között kisautókat is díjaz az öttagú zsűri. A jelöltek: Skoda Fabia, Toyota Yaris Cross, Volkswagen Polo.

Skoda Fabia
A Škoda Fabia már a magyar piacon is rendelhető, minden felszereltségi szinten széria és ezzel egyedülálló a piacon az extra biztonságot szolgáló 9 légzsák. Csomagtere 380 liter, a mindennapos használatot pedig tovább könnyítik a márkától megszokott praktikák: a Simply Clever megoldások. Kívánságra így a csomagtartóba innovatív, rugalmas tárolórekesz is rendelhető, amely helytakarékos módon az oldalfalon kapott helyet és szükség esetén a csomagok rögzítéséhez ki is húzható. Még sokoldalúbb használatot kölcsönöz a beltér számára az első ülések közötti kivehető pohártartó, a középkonzol tárolórekeszben pedig a hitelkártya vagy a parkolójegy számára kialakított új rögzítőkapocs, illetve tolltartó-gumiszalag gondoskodhat nagyobb rendről. A középső alagút ugyancsak opcionális doboza a hátsó utasoknak szolgálhat az apró tárgyak ötletes tárolóhelyeként, a rekesz egyszerűen a középkonzol és a hátsó ülés közé helyezhető és önmagát rögzíti. A Simply Clever ötletek sorát bővíti az extrafelszereltségként rendelhető panorámatetőhöz kiegészítőként kapható napellenző, amely használaton kívül egyszerűen eredeti mérete harmadára hajtható össze és a csomagtérborítás alatt tárolható. Az egyliteres szívótorok-befecskendezéses benzines 65 vagy 80 lóerős lehet, az egyliteres turbófeltöltős motor 95 vagy 110 lóerőre alkalmas, a csúcsverzióban négyhengeres, 1,5 literes, 150 lóerős erőforrás dolgozik. Utóbbi 7,9 másodperc alatt gyorsítja a Fabiát 100 kilométer/órás sebességre, a kisautó végsebessége 225 kilométer/óra.

Skoda Fabia
Skoda Fabia

Toyota Yaris Cross
A Magyar Év Autója 2022 díjra kisautó kategóriában jelölt Yaris Cross tengelytávolsága megegyezik a Év Autója (COTY) díjas Yariséval, 2560 milliméteres, hossza azonban 240 milliméterrel megnőtt. A hasmagasság 30 millimétert gyarapodott és a karosszéria is 90 milliméterrel magasabb, illetve 20 milliméterrel szélesebb a Yarishoz képest, minden adott tehát egy tágas beltérhez. A csomagtér alaphelyzetben 390 literes, a hátsó üléssor 40/20/40 arányban, az állítható csomagtérpadló pedig 60/40 arányban osztható. Az 1,5 literes, manuális és CVT váltóval is elérhető Yaris Cross megrendelhető öntöltő hibrid hajtáslánccal is, amelynek alapja a Yarisból már ismerős, 116 lóerős, 1,5 literes Atkinson-ciklusú, negyedik generációs rendszer.

Toyota Yaris Cross
Toyota Yaris Cross

Volkswagen Polo
A 2021-ben megújított Polo nem lóg ki a kisautók közül: hossza 4074 milliméter, szélessége 1751 milliméter, magassága 1436 milliméter, tengelytávolsága 2548 milliméter. Felsőbb kategóriákból elcsent technológiai kiválóságok teszik értékessé, hasznossá a frissített hatodik generációt. Ilyen például a feláras LED-mátrixos fényszóró, amely úgy varázsol sötétben is nappalt az autó előtt, hogy a forgalom többi résztvevőjét egyáltalán nem zavarja. Alapfelszerelés a sima LED-es fényszóró, ahogy a teljesen digitalizált műszeregységet sem kell nélkülöznie annak, aki Polót vásárol (8 vagy 10,25 hüvelykes egységet választhat, utóbbi feláras). Fontos újdonság a két első ülés közötti légzsák. Az egyliteres benzinmotorok 80-110 lóerősek, a gáz-benzin vegyes üzemű változat 90 lovas. Van belőle sportverzió is, a GTI kétliteres turbómotorja 207 lóerőt ad le.

VW Polo
VW Polo

További részletek: www.evmagyarautoja.hu