Bővíti magyar beszállítói körét a Schneider Electric

Jelentős mértékben növeli beszállítói körét a Schneider Electric Magyarországon, és a kelet-európai régióban, ezzel több tízmillió eurónyi üzleti lehetőség nyílik meg a helyi vállalkozások számára – közölte az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén működő multinacionális vállalat.

A Schneider Electric beszállítói programja 2020 végén indult, a társaság Budapesten működő regionális beszerzési központjában a projekt támogatására külön csapatot hoznak létre – írják a közleményben.
Ismertették, hogy a beszállítói program indulása előtt a vállalat európai üzemeibe főleg a nyugati-európai országokban, illetve Kínában működő beszállítóktól érkeztek alkatrészek, alapanyagok. Ebből a két térségből 2019 végén az összes alkatrész teljes értékének 62 százaléka származott, míg a fennmaradó rész a feltörekvő piacokból – Dél-Kelet-Ázsia, India és Kelet-Európa –  érkezett. Hangsúlyozták, a program eredményeként mostanra 40 százalékra nőtt a feltörekvő piacok részesedése euróban számolva, a célkitűzés, hogy az év végére ez az arány elérje az 50 százalékot. Ezt leginkább a kelet-európai régió szerepének növelésével kívánják elérni.

A Schneider Electric közleménye szerint Magyarország mellett Bulgáriából, Csehországból, Lengyelországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából, illetve Törökországból és Ukrajnából várják a beszállítókat, elsősorban kis- és közepes szériában előállítandó gyártási folyamatokra keresnek új partnereket.

Oltvai Márton, a Schneider Electric regionális beszerzési központ beszerzési igazgatója, a beszállítói programot megvalósító csapat vezetője a közleményben kiemelte, eddig mintegy 100 magyar beszállítót minősítettek, nagyjából ötödük meg is felelt a minőségi és egyéb elvárásoknak. Jelenleg nyolc hazai beszállítóval dolgoznak, akik mintegy 1400-1500 embernek adnak munkát, számukat jelentősen szeretnék növelni.
A Schneider Electric budapesti regionális beszerzési központjában jelenleg 150 fős csapat dolgozik, akik világszerte 6000 beszállítóval állnak kapcsolatban. A tervek szerint a következő időszakban megerősítik a központot, 2023-ra már mintegy 300-an dolgozhatnak majd ott.

A Schneider Electric négy magyarországi gyárában – két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi -, a régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központjában (CEElog, Szigetszentmiklós), és a budapesti központjában összesen mintegy 2000 munkavállalót foglalkoztat.