Magyarországon is bővít az Alstom

Három régió, Európa, az Ázsiai és csendes-óceáni térség, valamint Észak-Amerika 14 országában érdemelte ki a legjobb munkaadóknak járó Top Employer 2022 minősítést az Alstom. A cég az öreg kontinensen zsinórban harmadszor, a két másik térségben másodszor gyűjtötte be az elismerést. Az Alstom idén jelentős létszámbővítést tervez a növekvő piaci igények kielégítésére, Magyarországon, a mátranováki üzem bővítéséhez és fejlesztéséhez 50 munkatársat vesz fel.

A 77,8 milliárd euró értékű megrendelésállománnyal rendelkező cégcsoport 2022-ben világszerte 7500 szakember felvételét tervezi.  Az új álláshelyekre mintegy 6000 mérnök és menedzser jelentkezését várják, főként Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Az 1500 új szakmunkás és technikus számára pedig változatos munkakörökben, elsősorban Európában, Észak-Amerikában és Latin-Amerikában kínálnak komoly karrierépítési lehetőséget.  A zöld technológiák elkötelezett támogatójaként az Alstom a világ több mint 70 országában azokat a jelentkezőket várja, akik munkájukkal tenni akarnak a bolygóért.

Az Alstom több, mint 7000 munkavállalót foglalkoztató közép- és kelet-európai (CEE) klasztere, amelynek Magyarország is része, 9 országban gyártó-, további 20 országban pedig kereskedelmi képviselettel van jelen. A cég 660 munkavállalót foglalkoztat hazánkban, Budapesten kereskedelmi irodát tart fenn, Szolnokon jelzőrendszer telepítő depót üzemeltet, Mátranovákon pedig forgóvázkeret-gyárát üzemelteti, amely Nógrád megye egyik legnagyobb munkaadója.

„Célunk az, hogy a jövőben fejlesszük és bővítsük mátranováki gyárunk kapacitásait, ennek érdekében jelenleg vizsgáljuk a következő 3 évre vonatkozó beruházási tervünket, amely jelentős növekedési terveket tartalmaz mind a volumen, mind a tevékenységi kör tekintetében. Jelenleg ezeket elemezzük, azonban már most is 50 szakembert keresünk. A célok eléréséhez kulcsfontosságú lesz a szoros együttműködés a hazai oktatási intézményekkel, valamint az, hogy hozzáférést biztosítunk partnereink számára az Alstom globális innovációs és K+F hálózatához. Éppen ezért kezdtük el együttműködésünket a Miskolci Egyetemmel és helyi képzési központokkal” – mondta el a vállalatcsoport magyarországi terveiről Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt. új magyarországi vezérigazgatója.

A forgóvázkeret a vasúti kocsik egyik legfontosabb eleme: erre szerelik fel a tengelyeket, rugókat és fékeket, ezért a minősége meghatározó a vasúti biztonság szempontjából. Az Alstom mátranováki üzemében gyártott egységeket jelenleg Németországba és Franciaországba exportálják. Az Alstom itthon a BKV beszállítójaként is ismert: a budapesti metró flotta 50 százalékát a vállalatcsoport által gyártott Metropolis metrószerelvények teszik ki. Az Alstom szállította a budapesti 4-es számú, Közép-Kelet-Európa első teljesen automatizált metróvonalának vezető nélküli járműveit is.