Öt csillagot kapott az új Lexus NX

A Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt Lexus NX az előzetes várakozásoknak megfelelően  a legmagasabb, ötcsillagos minősítést kapta az Euro NCAP független járműbiztonságot tesztelő szervezettől.

A Lexus közepes méretű prémium SUV-ja minden kategóriában meggyőző teljesítményt nyújtott, legyen szól a felnőtt- és gyermekvédelemről, az egyéb forgalomban részt vevők védelméről vagy a vezetéstámogató technológiákról és aktív biztonsági rendszerekről. Az eredmények, amelyek egyaránt vonatkoznak az öntöltő hibrid elektromos NX 350h és a plug-in hibrid elektromos NX 450h+ modellekre, a Lexus safety system+ harmadik generációjának hatékonyságáról tanúskodnak, ami alapfelszereltség az összes új NX modellhez.

Részleteket tekintve, az NX 83 százalékos értékelést ért el a felnőtt utasok védelmére, 87 százalékost a gyermek utasok védelmére, 83 százalékost az egyéb forgalomban részt vevő veszélyeztetett személyek védelmére és 91 százalékost a biztonsági asszisztens rendszerek teljesítményére vonatkozóan.

Az NX az első Lexus modell, amely új vészhelyzeti kormányzási asszisztenst kapott. Ez azonnal felismeri, ha a vezető azért próbál kanyarodni, hogy elkerüljön egy akadályt – például egy gyalogost vagy egy álló járművet –, és automatikusan kormányzási támogatást nyújt, miközben az autót a forgalmi sávon belül tartja. Ezek és a PCS egyéb fejlesztései jelentősen növelték a baleseti kockázatának észlelését. Az Euro NCAP által tesztelt összes biztonsági asszisztens rendszer megkapta a legmagasabb, „jó” besorolást, beleértve a PCS teljesítményét, a sáv- és nyomtartó rendszert, a sebességtartó automatikát/sebességhatárolót és a fáradtságérzékelést. Míg az NX megfelel az Euro NCAP tesztek kulcsfontosságú kritériumainak, a biztonságos vezetés és a nyugalom érdekében még tovább megy. Például a biztonságos kiszállást segítő rendszer képében, amely a világon elsőként összekapcsolja az elektromos e-Latch ajtónyitó rendszert és a holttérfigyelő rendszert: amennyiben utóbbi hátulról közeledő forgalmat észlel, megakadályozza az ajtónyitást, hogy elkerülje az ütközést.

A Lexus Safety System + adaptív sebességtartó automatikát is kínál, amelynek képességei tovább javultak, így gyorsabban tud reagálni a forgalom változására, és természetesebb íveket követ a kanyarokban. Ezek mellett úgy állítja be a sebességet, hogy a vezető természetesebbnek érzi a közlekedést.  Míg a Lexus safety system + az új NX összes európai verziójában az alapfelszereltség részét képezik, a magasabban felszerelt modellek tulajdonosai további opciókkal egészíthetik ki autójukat egy kiterjesztett biztonsági csomaggal. Ebbe beletartozik a sávváltást támogató asszisztens (LCA), amely képes automatikus sávváltásra, amikor a vezető az irányjelzővel jelzi, hogy merre szeretne sávot váltani. Ugyanígy az első keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszert is tartalmazza a kibővített csomag, amelynek radaros érzékelői észlelik és figyelmeztetik a vezetőt az oldalról közeledő forgalomra, amikor kis sebességgel belép egy kereszteződésbe.