Ukrajnai háború: munkát kínál a Dunaferr a menekülteknek

Dunaferr
A Dunaferr termelése jelenleg is biztosított, az alapanyag-ellátásban eddig komolyabb fennakadások nem voltak, miközben munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek – tájékoztatott a vállalat.

Közleményük szerint némi termeléscsökkenés volt az elmúlt napokban, de a vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy alkalmazkodjon a kialakult körülményekhez. Folyamatosan figyelemmel kísérik a globális eseményeket, felkészültek arra is, hogy átalakítsák logisztikai és beszerzési útvonalaikat, és szükség esetén más forrásokból oldják meg a termeléshez szükséges anyagok beszerzését – tették hozzá.    Közölték, hogy az acélpiacon az árak jelenleg magasak, illetve emelkedik a kereslet az acél termékek iránt. Mindez kedvező a Dunaferr számára, azonban az energiaárak továbbra is rendkívül magasak – például az egy évvel ezelőtti árszint mintegy ötszöröséért tudja beszerezni a vállalat a földgázt.

Jelezték: létrehoztak egy rendkívüli segélyalapot és elindították a Dunaferr segélyalap programot, hogy segítséget nyújthassanak elsősorban magyarul beszélő, az ukrajnai válsághelyzetből Magyarországra menekülő emberek számára. Ennek a kezdeményezésnek részeként a vállalat közel 100 főnek tud azonnal munkát biztosítani üzemeiben, különböző munkakörökben.    Az így munkát vállalni szándékozó emberek számára bért, lakhatási támogatást, egyszeri rendkívüli munkakezdési segélyt és más juttatásokat is biztosítanak.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország legnagyobb kohászati vállalata, korábban évekig harcolt a tulajdonlásáért az orosz és az ukrán tulajdonos. A cég többségi tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Steelhold Limited, amely a privatizáció óta tulajdonolja a Dunaferrt. A többségi tulajdonos cégben 25 százalék mínusz 1 szavazattal az ukrán Szergej Taruta, ugyanekkora részben az orosz Oleg Mkrtcsan, valamint 50 százalék+2 szavazatos többséggel az orosz állami Vnyesekonombank részesedik.

A Dunaferr hazánk meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna.    Integrált technológiájának köszönhetően a társaságcsoport az iparági termékek széles körét kínálja: melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, tűzi horganyzott acéltekercseket és táblalemezeket, valamint hidegen hajlított idomacélokat. A társaságcsoport a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja vagy járul ahhoz hozzá.