Átadták az Ipar 4.0 szakmai elismeréseket

Ipar 4.0
Átadták az Ipar 4.0 szakmai érmeket, amelyekkel az innovatív tevékenységükkel a gyártásban, oktatásban és kutatás-fejlesztésben sikereket elérő vállalatok és szervezetek kimagasló teljesítményét díjazzák.

“Olyan közösségeket ismerünk el, melyek tagjai nemcsak minden tőlük telhetőt tettek meg a magyar ipar versenyképességének erősítése érdekében, hanem meg is osztották elképzeléseiket, módszereiket, gyakorlataikat a környezetükkel” – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az Innovációkkal az Ipar 5.0 felé című budapesti konferencián tartott díjátadón.    Kiemelte: a 2020-as évek a kihívások évtizede, amelyben még fontosabbá vált az innováció, a gazdaság tudásalapúvá válása. “Legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk és beindítsuk a valós, fenntartható fejlődés hosszú távú motorját, a hasznot hajtó KFI-ket” – hangsúlyozta az államtitkár.    Azt mondta, az “Ipar 4.0”, a negyedik ipari forradalom az ipar minőségi, innovatív megújítását célozza annak intelligens digitális átalakítása révén, hozzájárulva az ipar hatékonyságának javításához és a versenyképesség növeléséhez. A digitalizáció technológiai jövőképében a mesterséges intelligencia központi helyet foglal el. Az előrejelzések szerint az adatgazdasággal együtt a növekedés motorjává válik a jövőben.

Az Ipar 4.0 digitalizációs technológiát sikeresen bevezető, illetve egyéb jelentős, kapcsolódó innovatív tevékenységet megvalósító kis- és középvállalatok kategóriájában idén az Innomine Group Kft., a nagyvállalatok közül a Continental Automotive Hungary Kft. kapta meg az elismerést.

Az oktatási, képzési programot megvalósító szervezet kategóriában a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete, az Ipar 4.0 eredetű jelentős kutatást, fejlesztést vagy innovációt megvalósító szervezetek közül pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központ nyerte el a díjat.