Kia XCeed teszt: van még rendes autó 10 millió forint alatt

Kia XCeed
A Kia XCeed ugyanolyan kényelmes és technikás Kia, mint amire elsőre is számítani lehetett. A 1,5 literes benzinmotor ütős, takarékos és kifinomult. Az XCeed kiváló családi autó, amelyben rengeteg hely van és gazdag az alapfelszerelés, ráadásul olyan, mint egy szabadidő-autó. A divat pedig sokak számára elegendő érv.

Hogy néz ki?

Megemelt hasmagasságával és robusztusabbnak tűnő karosszériájával az Év Magyar Autója 2020-as verseny közöndégdíjasa a szabadidős dizájn trendekből próbál hasznot húzni. Nem alaptalanul. Sőt, megkockáztatom, hogy a Kia XCeed valóban vonzóbb, mint az ötajtós Ceed. Jók az arányai, egyáltalán nem mondanám crossovernek vagy szabadidő-autónak (pedig a márka crossover kupénak hirdeti), ma így néz ki egy dögös kompakt. Harmonikus, jó ránézni, a részleteket is odaadással dolgozták ki így sokáig tartós marad ez a dizájn és ez a felépítmény.

xceed3

Az XCeed nem egyszerűen az ötajtós Ceed terepes kinézetű változata. A koreaiak teljesen új karosszériát terveztek. Az első ajtó kivételével az XCeed minden eleme eltér a modellcsalád többi tagjáétól. Öt centiméterrel magasabb (hasmagassága 42 milliméterrel nőtt 184 milliméteresre és nagyobb, mint a Sportage esetében), 2,6 centivel szélesebb, 8,5 centivel hosszabb (4395 milliméter) és a 48 voltos rendszer nélkül szerelt változatokban a csomagtartó 31 literrel tágasabb, 426 literes. Tengelyek közötti távolsága 2650 milliméter.

xceed8

A jól felszerelt tesztautónk utastere elegáns, de egyszerű. A 10,25 hüvelyk képátlójú érintőképernyős információs és szórakoztató rendszer minden ma elvárható funkcióval rendelkezik, beleértve az Apple CarPlay-t és az Android Auto-t. A fedélzeti menü nem bonyolult, könnyen kezelhető és gyorsan reagál a bevitelre. Az önálló klíma kezelése külön jó pontot érdemel.

xceed12

A hátsó üléseken két felnőtt kényelmesen elfér, a fej- és lábtér megfelelően tágas, ráadásul a tárolóhelyek is praktikusan használhatók. A hátul ülők is kaptak egy-egy szellőzőrostélyt, a szélső helyeken ülésfűtést, és egy lehajtható könyöklőt.

A lágy hibrid hajtás egy keveset lecsippent a padló alatti tároló űrtartalmából, így a hivatalos csomagtartó térfogat 380 liter, ledöntött ülésekkel 1332 liter. A szabadidő-autós kialakítás miatt a rakodóperem magasabbra került, mint az ötajtós esetében, tehát nagyobbat kell emelni a cekkeren.

xceed4

Hogy megy?

A korábbi turbós egynégyest 2021-ben leváltó 1,5 T-GDi négyhengeres turbómotor 160 lóerő teljesítményt és 253 Nm nyomatékot ad. Magabiztos erejének köszönhetően az üresen 14,7 mázsás autó álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 9,2 másodperc alatt gyorsul fel, ami egy ilyen családi autó esetében megfelelő. A lendületes turbóerő azt jelenti, hogy az előzéshez nem kell visszaváltani egy fokozatot. Megteszi helyettünk az automata. Főleg sport módban, amikor igazán fickós az XCeed és még a morgó hangját kiereszti.

xceed11

Normál esetben (takarékos és normál üzemmódban) a motor csendes, járása egyenletes, különösen, amikor az autópályán suhanunk a kocsival. Mivel a maximális nyomaték már az 1500-as fordulatszámtól beköszön, nagyon nem kell pörgetnünk. A lágy hibrid rendszer nemcsak arra jó, hogy a fékezéskor keletkező energiát visszatáplálja egy külön lítiumionos akkumulátorba, hanem arra is, hogy a szíjhajtású önindító/generátor rásegítsen a benzinmotorra.

Az 500 ezer forint felárért társítható hétfokozatú dupla kuplungos, igen hosszúra áttételezett sebességváltó kissé lusta és butácska, de a hétköznapokban nem feltétlenül érezzük a hátrányait. Elindulási hajlama gyatra (már rég kellene mennünk, hisz jön szemből az autó, amikor észbe kap a váltó és végre egyest kapcsol), ugyanakkor a váltások elég kellemesek. Takarékos módban felengedett gázra lekapcsolt motorral vitorlázik, ahogy már állóra fékezés közben sem pöfög.

xceed1

Milyen vezetni?

A futómű elöl MacPherson, hátul oldalanként független, többlengőkaros, a rugózás feszes (gumiméret 235/45 R18, a tesztautón Continental abroncsok feszültek), de sosem kellemetlen. A felfüggesztésében vannak ám különlegességek, mint például a Renault Mégane R.S. sportautónál is alkalmazott hidraulikus, véghelyzeti ütközésgátlók. Ezeknek hála az úthibákra adott kemény reakciók nem csapódnak be az utastérbe, és hullámos országutakon sem érezzük kellemetlennek a rugózást. A kormányzás ugyanakkor nem nyújt elegendő visszajelzést az út állapotáról, de még nem annyira steril, hogy ne lehessen élvezni az XCeed vezetését.

xceed5_fogyasztas

A vezetői pozíció tökéletes, a kormány és az ülés is széles tartományban állítható. Motorhangja nem zavaró, a stop-start működése elfogadható. Az üzemmódokat (takarékos, normál, sport) az előválasztó kar melletti kapcsolóval lehet váltani, én leginkább a két szélsőség között váltogattam. A kevés fogyasztásra mentem rá, de ha előzni szerettem volna, a biztonság kedvéért sportba kapcsoltam. Ilyen magatartással a több mint 550 kilométeres teszt során 5,4 liter benzint fogyasztott az autó úgy, hogy klímáztam és sokat autóztam pályán is.

xceed2

Mennyibe kerül?

A sok jó tulajdonsága mellett a hétéves garancia is mellette szól, de ezt már megszokhattuk a Kiáknál. Vezetőtámogató rendszerek közül szinte minden megtalálható benne az adaptív sebességtartótól, a holt teret és a keresztirányú forgalmat figyelő rendszeren át a ráfutásos balesetektől megóvó és a parkolást felügyelő, illetve önállóan elvégző berendezésig. Ezek mellett van tolatókamera és radar is. A legolcsóbb Kia XCeed ára (a Kia konfigurátorában) 120 lóerős egyliteres, háromhengeres motorral 7,649 millió forint, a 160 lovas lágy hibrid benzines DCT váltóval, X-Gold felszereltséggel 9,549 millió forintért lehet a miénk.

Kép és szöveg: Biró Csongor

xceed10 xceed9 xceed6