Komoly légi arzenált épít ki Izrael

Izrael négy üzemanyagtöltő repülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól, amelyek egy Irán elleni esetleges légicsapáshoz szükségesek – jelentette a The Times of Israel.

A majdnem egymilliárd dollárba kerülő Boeing KC-46-osok legkorábban 2025-ben érkeznek meg Izraelbe. Jeruzsálem a Washingtontól kapott katonai segélyből fedezi megvásárlásukat.      Az amerikai Boeing repülőgépgyártó vállalat szeptember elején írta alá a szerződést az amerikai védelmi minisztériummal a négy KC-46-os üzemanyagtöltő repülőgép izraeli leszállításáról.    Ez a többfunkciós repülőgép lehetővé teszi vadászgépek és egyéb repülőgépek légi utántöltését, emellett katonai szállításra is alkalmas. Az efféle gépeket szükségesnek tartják ahhoz, hogy Izrael képes legyen jelentős csapásokat mérni az országtól mintegy 2000 kilométerre található iráni célpontokra, amelyek túl vannak az izraeli repülőgépek normális repülési hatótávolságán.

Izrael KC-46-ös repülőgépekkel fogja felváltani jelenlegi, elöregedő tankológép-flottáját, amelyben eddig KC-130 Herculesek és átalakított Boeing 707-esek is voltak.

Izrael az új légi tankerek 2025 előtti szállítását kérte, de a gyorsítás érdekében Washington saját, új Boeing gépeinek fogadására kialakított terveit akadályozná, és ezért mindeddig elutasították ezt az izraeli kérést.

Az új gépek 927 millió dollárba kerülnek Izraelnek. Ezt abból a 3,8 milliárd dollárból fizetik, amelyet Izrael évente kap Washingtontól a két ország közötti 10 éves megállapodás alapján. A szerződés szerint Izraelnek joga lesz szükség esetén még négy KC-46-os gépet vásárolni a jövőben.      “A fegyverüzlet az izraeli és az amerikai védelmi intézmények közötti szövetség és a stratégiai kapcsolatok további bizonyítéka” – mondta Beni Ganz védelmi miniszter az egyezményről.    “A megvásárolt üzemanyagtöltő repülőgépek, valamint az új F-35-ös, ötödik generációs harcirepülőgép-egység, továbbá a nehéz szállítóhelikopterek, a tengeralattjárók és a fejlett fegyverzet beszerzése az izraeli hadsereget szolgálja a közeli és távolabbi hatalmas kihívások közepette, amelyekkel szembe kell nézni” – hangsúlyozta az izraeli védelmi tárca vezetője.

Az első KC-46-os gépet 2019-ben adták át az Egyesült Államok légierejének, amely azóta 179-et rendelt belőlük, ezeket 2027-ig gyártják le nekik.