15 nap múlva lezárul a nevezés az Év Magyar Autója 2024 díjakra

Az Autós Nagykoalíció (ANK) ötödik alkalommal hirdette meg az Év Magyar Autója díjakat. Nagy példányszámú online- és print lapok elismert autós újságíróiból álló független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2024 „legmagyarabb”, a magyar piacon a „legjobb”, illetve a „legzöldebb” autója. A díjakra július 31-ig nevezhetik autóikat a gyártók és az importőrök.

Az Év Magyar Autója 2024 díjat a Magyarországon, magyar emberek által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2024 díjat, amelyek kategóriájukban (városi autók, családi autók, üzleti autók, prémium autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek. A három hazai gyártó közül elsőként az Audi Hungaria nevezett, az öthengeres győri motorral Győrben szerelt Audi Q3 szabadidő-autó sportváltozatát, az RS Q3 Sportbacket jelölték.

Audi RS Q3 Sportback
Július 17-ig 12 autómárka (Audi és Audi Hungaria, Volkswagen, Volkswagen Haszonjárművek, Cupra, Skoda, Mazda, Subaru, Hyundai, Citroën, Peugeot, DS, BMW) hazai importőre összesen 19 autót jelölt, a legtöbbet a Porsche Hungaria. A Magyar Év Autója 2024 díjra a városi autók kategóriában a Volkswagen T-Cross várja kihívóját, a családi autók kategóriában a Citroën C5 Aircross Hibrid 136 indult, a prémium autók között a Volkswagen Touareg, a kishaszonjárművek között a Volkswagen Amarok szerepel. Nagyobb a tumultus a szabadidő-autók között, ahol a Mazda CX-60 e-Skyactiv D modell kihívója a Hyundai Kona Hybrid, a Subaru Crosstrek, és a Peugeot 3008 hybrid. A sportautók között két izgalmas modell küzdelme várható: a BMW M2 Coupé és a Cupra Formentor VZ5 között kell döntenie a zsűrinek.

Citroën BMW M2 Hyundai Kona Volkswagen Touareg

www.jandada.com
Volkswagen Amarok

Cupra Formentor VZ5

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (zöld városi autók, zöld családi autók, zöld üzleti autók, zöld szabadidő-autók, zöld prémium autók, zöld kishaszonjárművek, zöld sportautók) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek.

Utóbbi díjra idén is nagy a jelentkezési kedv és már ki is alakultak a párosok. A városi autók kategóriában a megújult Volkswagen ID.3 a szintén frissített DS 3 E-Tense modellel néz farkasszemet. A zöld üzleti autók közül két német mérkőzik meg: a BMW i5 kihívója a Volkswagen ID.7. Bajor meccs várható a zöld prémium autók között is: a BMW XM ellenfele az Audi Q8 e-tron. A zöld szabadidő-autók mezőnyében is elsőségre tör a Hyundai, az elektromos Kona a Skoda Enyaq Coupéval harcol.

Dynamic photo, Colour: Chronos Gray metallic.
Skoda Enyaq Coupé iV

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.7

Hyundai Kona EV BMW P90505038_highRes_the-new-bmw-i5-m60-x DS 3 E-Tense

A Közönségdíj 2024 díj birtokosa az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2024 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2023-as magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.

További részletek a díjakról, a zsűriről, a nevezés menetéről, a verseny feltételeiről a www.evmagyarautoja.hu weboldalon találhatók.