A szentgotthárdi motorgyár energiastratégiája

szentgotthárdi
Az energiafelhasználás a szentgotthárdi motorgyár vállalatirányításának egyik legfontosabb prioritása – adja hírül a Stellantis közleménye. Mint ahogy az otthoni energiafogyasztás mérséklése is fontos elemévé vált a mindennapjainknak, úgy az energia felhasználása és ennek csökkentése egy vállalat életében is fokozott figyelmet érdemel.

Az energiaköltség a motor előállítási költségének meghatározó részét teszi ki, ezért fontos versenyképességi tényezőnek számít. A magyarországi ipari villamosenergia-árak az egyik legmagasabbak Európában összevetve a vállalatcsoporton belüli versenytársakéval, ezért ezt a negatív hatást más területeken kell kompenzálni. Pusztán az egy termékre vetített energiafogyasztás csökkentése, akár csak a megemelkedett költségeknek ellensúlyozására, hosszú távon sajnos nem nyújt elegendő megoldás – írják.

A szentgotthárdi motorgyár energiastratégiája három szintű: az első célkitűzés a fogyasztás csökkentése. Több mint tíz százalékkal csökkentették az egy termékre vetített energiafogyasztást 2022-ben 2021-hez képest – hangsúlyozza a közlemény. Ez köszönhető egyrészt a bevezetett energiacsökkentő ötleteknek, másrészt a megnövekedett termelési darabszámból adódó hatékonyabb működtetésnek. A fogyasztás csökkentésének fő intézkedései között megemlítik a sűrített levegőt előállító kompresszorok veszteséghőjének visszanyerését és felhasználását az irodai terület fűtésére, a hőszigetelési projekteket, a működési hatékonyság javítását. Folytatódott például a hagyományos világítás LED-es világításra cserélése. A megmunkálógépeken automatikus stand-by üzemmód programot vezettek be. Épületfelügyeleti rendszer (BMS) funkcióbővítésével a központi ellátó rendszerek energiahatékonyabb üzemeltetését sikerült megvalósítani.

A szentgotthárdi energiastratégia következő lépcsőjét a földgáz kiváltására irányuló tevékenységek jelentik. A jövőben hőszivattyúk alkalmazásával fűtik a gyártócsarnokokat és a raktárépületeket. Elindították a talajszonda alkalmazásának üzleti modellezését is.

Végezetül a harmadik lépcső az energiafüggetlenség minél magasabb szintű elérése. Ennek keretén belül helyszíni napelempark telepítését határozták el, amelynek megvalósítása folyamatban van. A helyszíni napenergia-kapacitáson túl, a külsős partnerek által telepített napelemekből származó megújuló energia is megoldást jelenthet a nagyobb zöldenergia-arány biztosítására. Ebben a témakörben is folyamatban vannak az egyeztetések – áll a Stellantis lapunknak eljuttatott közleményében.