Több Skodát gyártottak

Skoda Enyaq
A Skoda Auto 777 ezer 500 személyautót gyártott az év első kilenc hónapjában, 14,6 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában – jelentette a legnagyobb cseh autógyár közleményében.

A beruházások értéke 503 millió eurót tett ki, ami 16,9 százalékos csökkenés éves összehasonlításban.    A német Volkswagen csoporthoz tartozó Skoda üzemi nyeresége a január-szeptemberi időszakban 47 százalékkal 1,26 milliárd euróra emelkedett. A bevételek 29,5 százalékkal 19,659 milliárd euróra nőttek.

“Az eredményeket továbbra is befolyásolja, hogy a Skoda kénytelen volt beszüntetni tevékenységét Oroszországban” – mutatott rá Holger Peters, a cég vezetésének pénzügyi igazgatója. Hozzátette: a Skoda beruházásai nagymértékben az elektromos autók fejlesztésére irányulnak. A jelenleg piacon lévő modell, az Enyaq eladásai folyamatosan emelkednek. Az idén ez az emelkedés 47,6 százalékos.

A Skoda Auto az első kilenc hónapban 642 ezer 200 darab autót adott el, 17,9 százalékkal többet, mint egy éve. A legkeresettebb modell, az Octavia eladása 35,8 százalékkal 145 ezerre növekedett – ismertette Martin Jahn, kereskedelmi igazgató.

A Skoda portfóliója jelenleg 11 modellt tartalmaz. A gyártóbázisok Csehországban, Szlovákiában, Kínában, Indiában és Ukrajnában vannak. A közelmúltban megegyezés született a Skoda vietnami piacra lépéséről is. Csak Csehországban a cég mintegy 30 ezer embert alkalmaz.