100 százalékban Gyulán készülnek egyes Airbus alkatrészek

Airbus
November végétől a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését – közölte a francia-magyar vegyesvállalat vezérigazgatója.

Kiss Attila elmondta, az Airbus gyulai gyárában már tízezernél több alkatrészt gyártottak, ám azok felületkezelését, bevonatolását mostanáig a marseilles-i gyárban végezték. November utolsó napjaiban azonban megkapta a szükséges minősítéseket a gyulai üzem is, így már javában készülnek olyan helikopter-alkatrészek, amelyet egyből be is építenek helikopterbe.     Kifejtette, alkatrészeket lehet gyártani, ám csak azután lehet beépíteni helikopterekbe, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Union Aviation Safety Agency) azt jóváhagyja.

2028-ra tervezik az üzem teljes kapacitású felfutását, akkor a jelenlegi 13-ról 50-re növelik a munkavállalóik számát, és addigra az Airbus “a teljes kapacitásuk 40 százalékát fogja adni”.    Hozzátette, csaknem ezer féle alkatrész gyártását, felületkezelését végzik – nagyrészt automata gépsorokkal, van, amiből éves szinten csak egyet, és olyan is, amiből több százat vagy ezret kell készíteniük, emiatt a pontos kapacitást nehéz megmondani.

Az Airbus gyulai gyárát 2021 júliusában adták át. A 13 ezer négyzetméter alapterületű üzemben az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak acélból és titánból precíziós alkatrészeket, emellett az ajtópanelek egy részét is itt állítják elő. A gyulai ezen alkatrészek esetén a teljes Airbus-család egyedüli ellátási pontja.    Az üzemben jelenleg 150-en dolgoznak.    A vállalat piacvezető a polgári helikopterek gyártása terén, 2020-ban a piac 48 százaléka volt az övék. Jelenleg világszerte kilenc országban van telephelyük, a kilencedik a magyarországi, Gyulán.

Az alkatrészgyár mellett épült egy 3100 négyzetméteres felületkezelő üzem is. A Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalatot 2023 februárjában alapították. A cég az Airbus Helicopters Hungary felületkezeléssel foglalkozó partnere, a Békés vármegyei városban új gyáregységet is létrehoztak az Airbus-gyár mellett, ahonnan a Rajnától keletre fekvő piacokat kívánják ellátni.