110 szélestörzsűt vesz az Emirates

Emirates
Az Emirates légitársaság 58 milliárd dollár értékű megállapodást kötött 95 Boeing és 15 Airbus szélestörzsű utasszállító repülőgép vásárlásáról a november 13. és 17. között zajló Dubai Airshow-n – tájékoztatott a társaság.

A közlemény szerint a világ legnagyobb szélestörzsű utasszállító repülőgép-flottájával rendelkező légitársaság a Boeingeket 52 milliárd dollárért, az Airbus modelleket 6 milliárd dollárért veszi meg.    Közölték: az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül a következő években a korábbi rendelésekkel együtt.

A megnövekedett flotta kiszolgálására műszaki bázist is épít a légitársaság 950 millió dollárból a dubaji Al Maktoum Nemzetközi Repülőtéren (DWC). Az egymillió négyzetméter alapterületű modern komplexum a tervek szerint 2040-ig kiszolgálhatja az Emirates teljes repülőgépflottáját, a szabad kapacitást pedig más légitársaságok számára is elérhetővé teszik – tudatták.

A Dubai Airshow-n az Emirates 1,2 milliárd dollár értékű megállapodást írt alá a francia Safran cégcsoporttal, amely legújabb generációs fedélzeti ülésekkel szereli fel az Emirates új Airbus A350, Boeing 777X-9 és a meglévő Boeing 777-300-as repülőgépeit.    A közlemény szerint 1,5 milliárd értékben kötöttek megállapodásokat a repülőgép-karbantartási szolgáltatások (MRO) területén működő cégekkel, hogy az Airbus A380-as gépek megfeleljenek a szigorú előírásainak a következő évtizedben.

Az Emirates a hónap elején közölte, hogy a 2023-24-es üzleti éve szeptember végével zárult első fél évében rekord, 2,7 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, 138 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbi, 1,2 milliárd dolláros korábbi csúcsnál. Április és szeptember között az utasforgalma éves összevetésben 31 százalékkal, 26,1 millióra növekedett.