Kína a világ vezető autóexportőre

kínai
Rekordszintű volt tavaly Kína autókivitele, ezzel az ország valószínűleg  megszerezte a világ legnagyobb exportálója lett, megelőzve Japánt.
Kína járműexportja tavaly az előző évihez képest 57,9 százalékkal 4,91 millióra emelkedett – jelentette be Hszin Kuopin ipari és információs technológiai miniszterhelyettes.

Tájékoztatása szerint ezen belül az az alternatív hajtású járműveket magában foglaló “új energia” (NEV) járműkategória exportja 77,6 százalékkal emelkedett 1,2 millióra.    Kína legfontosabb autóipari exportpiacai Nyugat- és Dél-Európa, különösen Belgium, Spanyolország és az Egyesült Királyság, valamint Délkelet-Ázsia, ezen belül is Thaiföld – mondta a Kínai Személyautó Szövetség főtitkára.

Korábban publikált iparági adatok alapján Kínában mind az autógyártás, mind az értékesítés volumene meghaladta tavaly a 30 milliót. Kína már a 15. egymást követő évben a legnagyobb autógyártó és felvevő nemzeti piac a világon.    Iparági szervezetek prognózisai szerint a kínai autógyártás és piaci értékesítés egyaránt mintegy három százalékkal növekszik majd az idén és meghaladja majd a 31 milliót. Ezen belül a NEV járműkategória növekedése húsz százalékos lehet.