Új gyártócsarnokot épített az orosházi cég

Euro-Unior
Kétszázmillió forintból épített új, 568 négyzetméteres gyártócsarnokot és vásárolt új gépeket a főként kazángyártással foglalkozó, de a járműiparban is érdekelt orosházi Euro-Unior Fűtéstechnika Kft.

Az uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán 125 millió 300 ezer forint támogatást nyertek el 70 százalékos támogatási intenzitással, a fennmaradó összeget saját erőből finanszírozzák.

Az összegből megépült egy 568 négyzetméteres gyártócsarnok a jelenlegi mellé, amellyel ezer négyzetméteresre bővült az üzem. Emellett vásároltak két gépet: egy japán hegesztő robot a nagy darabszámú, kisebb méretű alkatrészek gyártásában nyújt segítséget; egy lézervágó lemezmegmunkáló gép segítségével pedig saját maguk is el tudnak készíteni olyan alkatrészeket, amelyeket eddig készen szereztek be.    A támogatásból telepítettek egy 30 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert is.

A cég fő profilja a kazángyártás, a nagyobb, 50 kilowatt teljesítményű gépekből éves szinten mintegy ezer darabot; a kisebb teljesítményűből szintén körülbelül ennyit állítanak elő. Emellett saját termékük egy vegyes tüzelésű kazán, ezt főként a hazai piacra szánják.

A kazánok jelentős részét két osztrák partnernek értékesítik, akik összeszerelés után világszerte árulják azokat, jelentős részük Németországba kerül.    Ifjabb Szabó Géza ügyvezető elmondta, lenne kapacitásuk duplaennyi kazánt is gyártani, ám azt tapasztalják, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet visszaesett; Németországban pedig egy szakpolitikai vita – amely arról szól, hogy gázt vagy megújuló, fatüzelésű energiát használjanak főként – miatt “érezhető egy kis leállás”.    Emiatt egyrészt próbálnak új partnereket keresni, másrészt diverzifikálni. Megjegyezte, korábban is gyártottak mezőgazdasági- és építőipari gépekhez, valamint teherautó felépítményekhez alkatrészeket “kiegészítő munkaként”.

Az idén 66 éves Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. a kazángyártás mellett alkatrészgyártással is foglalkozik, mások mellett a Linamarnak szállítanak be; emellett tűzvédelmi szolgáltatásaik is vannak.    Az elmúlt esztendőkben folyamatosan nőtt az exporttevékenységük: míg 2018-ban csak a bevétel egyharmadát adta, ma már a 90 százalékát.    A cég saját dolgozóinak létszáma 34, jelentős részük szakképzett hegesztő.

Az Euro-Unilor Kft. jogelődjét 1957-ben alapították, 1992-ben német-magyar vegyestulajdonú vállalattá, 1999-ben 100 százalékban magyar tulajdonú céggé alakult. 2022-ben a cég kivásárolta a kockázati tőkebefektetőt, mely a 2008-as válságot következően a fennmaradást biztosította, így jelenleg családi vállalkozásként működik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a kft. árbevétele tavaly meghaladta az egymilliárd forintot, ami több mint 200 millió forintos emelkedés a 2021-es évhez képest. Adózott eredménye 2021-ben 128 millió, egy évvel később 78,9 millió forint volt.