Itthon is bemutatták az avantgárd Volkswagent

Július 12-én a Volkswagen itthon is bemutatta a Volkswagen CC utódját, az Arteont. A rendhagyó sajtótájékoztatón több híresség, köztük D. Tóth Kriszta, Puzsér Róbert és Zsidró Tamás is elmondta véleményét az Arteonról.

A Volkswagen Arteon lényegében a németek új prémium modellje. Leginkább a Passathoz hasonlít, de elegánsabb nála. A hasonlóság a felhasználásban is megnyilvánul, a Passatok nagy részét hazánkban ugyanis céges autóként értékesítik, nem lesz ez máshogy az Arteon esetében sem, legalábbis erre számítanak a magyarországi importőrnél.

Volkswagen Arteon

Az autó magabiztosságot áraszt, elnyújtott, méltóságteljes dizájnt kapott. Érdekesség, hogy az Arteonnak a leghosszabb a motorháztetője az egész VW-konszernen belül.

Az Arteon jelenleg három féle motorral elérhető, a csúcsmodellt 280 lóerős benzinmotor hajtja, a kétliteres dízel 150, vagy 240 lóerős lehet. A későbbiekben a hengerlekapcsolással működő, új fejlesztésű 1.5 TSI Evo (110 kW/150 LE), illetve egy-egy 140 kW/190 LE teljesítményű TSI és egy TDI bővíti a kínálatot.

Három nagy technikai újítással dobták piacra az Arteont, az első a fejlettebb távtartós tempomat, amely már figyeli a sebességkorlátozásokat, kanyarokat, körforgalmakat, és így például egy körforgalom előtt lelassít a körforgalmon való áthaladáshoz szükséges biztonságos sebességre. A második egy olyan kanyarkövető fényszóró, ami a GPS-szel áll kapcsolatban, így pontosan tudja, a következő kanyarban milyen mértékben forgassa el a fényszórókat. A harmadik a vészhelyzeti-asszisztens, ami, ha a vezető egészségügyi okokból cselekvésképtelenné válik, nem csak lefékezi, hanem ha van rá lehetősége és kapacitása, a jobb oldali sávba kormányozza és megállítja az autót.

Három felszereltségi szinten érkezik az új modell, Arteon Elegance és R-Line. Az alap (Arteon) változatban már megtalálható a LED fényszóró, a sávtartást segítő rendszer, a Front Assist, és az új infotainment rendszer. Az Elegance felszereltség a limuzinérzetet növeli, az R-Line pedig egy sportosabb kivitele az 5-ajtós modellnek.

Továbbra is a hármas szám dominál, ugyanis jelenleg az Arteon három színben rendelhető Magyarországon: fekete, fehér és kurkuma színekben.

A sajtótájékoztatón szó esett a Volkswagen egyik távlati céljáról is, Wolfsburg 2025-tól az eladások egynegyedét elektromos autókból kívánja kitermelni. Így beharangozták azt is, hogy a közeljövőben megjelenik egy „elektromos Arteon” is, ami persze nem az Arteon nevet viseli majd, de koncepcióban hasonló lesz az új Gran Turismo modellhez.

Biró Milán