Úgy vesszük az új autókat, mint a cukrot

Nő a magyar autópiac

Az előző év azonos időszakához képest 30,9 százalékkal több, 12 368 új személyautót helyeztek forgalomba novemberben, az év első tizenegy hónapjában 21,4 százalékos volt a növekedés 2016 január-novemberhez képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse adatai alapján.

Az MGE kiemelte, a novemberi és az összesített forgalomba helyezési eredmények szerint a piac már trendszerűen meghaladja az egyesület várakozásait. Folytatódik a magánvásárlók visszatérése, arányuk már eléri a 40 százalékot, és valószínű, hogy a céges vásárlások egy része szintén magánvásárlásnak tekinthető.    Novemberben 2114 új kishaszongépjárművet helyeztek forgalomba, 13,5 százalékkal többet a tavaly novemberinél, január-novemberben ugyanakkor 17 606 jármű került forgalomba, 6,8 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.    Az MGE jelezte, a növekedési hitelprogram (nhp) kifutása előtt, tavaly év végén előrehozott vásárlások történtek. Az egyesület szerint sokat javítana a helyzeten, ha a vegyes használatú kishaszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára.    A nagyhaszonjárműveknél az év eleji visszaesés megfordult, 10 százalékos növekedést mutat az első tizenegy havi adat, összesen 5335 új nagyhaszonjárművet helyeztek forgalomba.

A közlemény szerint az autóbuszok piaca kis mérete miatt jelentős havi eltéréseket mutat, de éves szinten növekedés tapasztalható, ami az MGE szerint fontos, mivel a buszpark nagyon elöregedett, és így lecserélésre szorul. Január-novemberben 546 új autóbuszt helyeztek üzembe, ami 51,2 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatát.

A motorkerékpár piac az egyesület szerint továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy a január-novemberi időszakban 7,6 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett motorok száma az előző év azonos időszakához képest.

A nehézpótkocsik piaca tavaly jelentősen, mintegy 20 százalékkal nőtt, ezért idén kisebb növekedés várható – hangsúlyozta az MGE. Az év első tizenegy hónapjában 3744 nehézpótkocsi került forgalomba, 9,1 százalékkal több a tavalyi azonos időszakinál. A közlemény szerint növekedés egyik oka az alacsony piaci kamat, ami miatt a fuvarozók bátrabban vágnak bele flottacserékbe, a másik ok a fuvarmegbízások növekedése és néhány új piaci szereplő megjelenése.

A Magyar Lízingszövetség a DataHouse adatait értékelve úgy fogalmazott: novemberben szintet lépett a magyarországi személyautó-piac, az év első tizenegy hónapjában 105 421 új autó talált gazdára.    A közlemény idézi Tóth Zoltánt, a szervezet főtitkárát, aki szerint a lakossági fogyasztás bővülése segíti a növekedést, finanszírozási szempontból pedig az is látható, hogy az alacsony kamatkörnyezet és a kedvező jövőbeni kilátások miatt a lakosság bátrabban vásárol lízingkonstrukció segítségével új autót.    Az autóeladások növekedésében fontos szerepük van a lízingtársaságoknak, az új személy- és kisteherautók több mint 30 százaléka lízingkonstrukciók segítségével kel el – jelezte Tóth Zoltán. Hozzátette, a lízingpiac szempontjából szintén nagyon fontos teherautóknál és buszoknál is nőttek az eladások.

A Carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsi típusok közül az év első tizenegy hónapjában a legtöbbet, 14 485-öt Fordból adtak el, Suzukiból 13 663 kelt el, az Opel típusúakból 10 545, Skodából 9761 darabot, Volkswagenből 9356-ot adtak el. Míg az előző év azonos időszakában is az első helyen a Ford állt 13 487 eladott gépkocsival, a második helyen 9960 értékesített autóval a Suzuki, a harmadik helyen az Opel szerepelt 9654 eladott személyautóval, a Volkswagen a negyedik lett 8296 személygépkocsi eladásával, a Skoda az ötödik volt 8007 gépkocsi értékesítésével.