Magyar cég fejleszt Kínában okos parkolást

A magyar tulajdonú GB & Partners alapkezelő csaknem egymilliárd forintos tőkeemeléssel csatakozik a budapesti EPS Global Zrt.-hez, amely a kínai ZTE nemzetközi távközlési óriásvállalattal együtt dolgozik intelligens parkolási megoldásokon – közölte az EPS Global, a GB&Partners és az EPS-ben többségi tulajdonos i-Cell Kft.

A GB & Partners a tőkeemelést az Exim Exportösztönző Magántőkealap forrásaiból hajtja végre az i-Cell Kft.-vel közös vállalkozáson keresztül.    A közlemény szerint az EPS Global az ZTE-vel közös céggel legalább 100 ezer parkolóhely üzemeltetési jogát szeretnék megszerezni Kínában a következő években.

Tízezer parkolóhelyre már megkötötték a szerződést, a ZTE-EPS elsőként Jangcsung városában nyert megbízást smart parking (okos parkolás) rendszer kialakítására és üzemeltetésére 20 éves koncessziós szerződéssel – számoltak be. Ez az első olyan parkolási projekt Kínában, amely az állami és a magántőke együttműködésében valósul meg – írták.

A rendszerben a parkolóhelyeken elhelyezett szenzorok információt biztosítanak az üzemeltetőnek, valamint mobiltelefonos applikáción és digitális információs táblákon keresztül az autósoknak is. Az EPS felelős a parkolási szoftver fejlesztéséért, valamint a technikai infrastruktúra és a parkolóhelyek üzemeltetéséért is.

A tájékoztatás szerint a magas hozzáadott értékű szolgáltatásexport már kizárólag csak a 10 ezer parkolóhely megvalósítása esetén is évente körülbelül 500 millió forinttal járul hozzá Magyarország exportjához. A parkolási szoftver fejlesztése a vállalkozás budapesti központjában zajlik, és a tervek szerint szintén magyarországi fejlesztésű és gyártású parkolási szenzor kerül a rendszerbe – írták.

A ZTE-ITS, a ZTE csoport információtechnológiával foglalkozó leányvállalata smart city (okos város) megoldások szállítója, különböző információtechnológiai eszközökkel működő városüzemeltetési megoldásokat fejleszt. Az EPS Global innovatív parkolási szenzorok, ellenőrzési és fizetési megoldások, rendszerüzemeltetési technológiák fejlesztésével, gyártásával és üzemeltetésével foglalkozó társaság, olyan szoftvert fejlesztett ki, amely specializáltan képes kezelni a parkolás-menedzsment folyamatait.

A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. négy alapot kezel 81 millió euró (mintegy 25 milliárd forint) értékben. Ezek közül kettő az Európai Unió Jeremie programja alapján indított kockázatitőke-alap, míg a másik kettő magántőkealap. Ez utóbbiak elsődleges célpontjai érettebb szakaszban lévő vállalkozások, vagy kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező cégek.