Fejleszti szombathelyi üzemét a TDK

TDK
 A TDK Hungary Components Kft. a Gyármentő Program segítségével fejleszti szombathelyi üzemét.    Az állam által körülbelül 1,5 milliárd forinttal támogatott, 3,5 milliárd forintos értékű projekt keretében hőszivattyúrendszert és napelemeket telepítenek Szombathelyen, ahol a több mint harminc országban jelen lévő vállalat számos autóipari megrendelő számára állít elő termékeket.

A szombathelyi elektronikaialkatrész-gyártó vállalat, a TDK Hungary közölte, hogy a támogatást saját finanszírozásával együtt megújuló energia felhasználásának bővítésére, energiahatékonyabb légtechnikai eszközök telepítésére, valamint a vállalat infrastrukturális berendezéseinek felügyeletét ellátó rendszer kiépítésére vonatkozó beruházások megvalósítására fordítja.    A beruházások jelentős mértékben hozzájárulnak a TDK Hungary Components Kft. energiapiaciár-kitettségének csökkentéséhez – írták közleményükben.    Hozzáfűzték: az új napelemes rendszer éves szinten 4000 háztartás éves energiaigényének megfelelő energiát termel. Ugyanez az energiamennyiség elektromos autóval több mint 60 millió kilométer megtételéhez lenne elegendő.

A vállalat az új energiahatékonyság-növelő beruházásnak köszönhetően éves szinten 2 ezer tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, amely több mint 150 ezer fa éves szén-dioxid megkötésével megegyező mennyiség. A beruházásnak köszönhetően a szombathelyi TDK szinte teljesen gázfüggetlenné válik – közölték.

Felidézték, hogy a TDK már az előző évben is sikeresen pályázott egy állami támogatásra, amelynek köszönhetően eddigi történetének legnagyobb, 2023-2026. között megvalósuló, 26 milliárd forint értékű beruházásához 6,6 milliárd forint egyszeri vissza nem térítendő támogatást kap a magyar kormánytól, ennek köszönhetően egy új üzletág érkezik Szombathelyre, elektromos autókhoz gyártanak majd szenzorokat – írták.